Om mig

En Svarvare

Jag ”växte upp” i morfars snickeri på Skatan i Kvevlax. Där lärde jag mig svarva som tonåring med min morfar, Johannes Rönnqvist, som skicklig läromästare. Bl.a. fick jag hjälpa honom svarva traditionella båtrattar (ett precisionsjobb!), som han tillverkade och sålde som pensionär. Svarven, på den tiden, var hemmagjord med en växellåda från en gammal bil. Trots hemmabygget, var svarven (som finns ännu) alldeles utmärkt för snickeriarbeten och kunde producera föremål av god kvalitet. Min morfars svarvade bordsben till exempel, tål att granskas!

Den här gamla bilden från 1914-15 visar morfars snickeri på Skatan, där bl.a. Hemslöjdsskolan i Kvevlax började i form av slöjdkurser. Morfar var slöjdlärare och föreståndare för Hemslöjdsskolan från 1924 till sin pensionering 1943.

mitt yrkesliv har jag jobbat med automation som ingenjör på LM Ericsson och Strömberg/ABB. På LM Ericsson i Stockholm jobbade jag i början på 70-talet med programmering för datoriserade telefonväxlar. På ABB jobbade jag med kontrollsystem för eldistribution som utvecklingschef, bl.a. med utvecklingen av kontrollsystemet MicroSCADA (en ABB-Vasa-produkt!), som idag används av tusentals elverk och industrier runtom i världen.  

På 90-talet återupptog jag svarvandet och efter pensioneringen 2008 från ABB har jag fortsatt med större iver och intresse. Mitt konstintresse förde mig automatiskt in på svarvkonsten. Jag minns, att en bild av en enkel svarvad bägare i en bok, tände ”gnistan”. Min första svarv på 90-talet var en liten amatörsvarv, som kunde svarva endast mindre föremål. Efter några frustrerande svarvförsök med den, skaffade jag en större och bättre svarv från Record Power, som har varit till stor belåtenhet. Eftersom ambitionerna växer efter hand, har jag numera en betydligt större pch tyngre svarv JET 3520B, som jag svarvar det mesta med, både smått och stort och som klarar alla mina idéer utmärkt och klanderfritt.

Mina utställningar hittills, är:

  • Kvevlax Sparbank 2011
  • Korsholms kulturhus 2012
  • Stundars 2013
  • Konstrundan 2013
  • Purmo bibliotek 2014
  • Konstrundan 2015
  • Petalax Sparbank 2016
  • Konstrundan 2017
  • Loftet i Vasa 2018
  • Västerhankmo hembygdsgård 2019
  • Konstrundan 2019

Konstrundan 2013, 2015, 2017 och 2019 har alla varit välbesökta tillställningar med en positiv respons, som uppmuntrat till nya ansträngningar.

Vi har också ofta intresserade besökare och besöksgrupper som bekantar sig med mina alster och med min svarvverkstad, som jag kallar Ateljé Svarven. Min fru Åsa är den som hjälper mig med allt detta praktiska och som är mitt bollplank, min kritiker, min inspiratör och den som ger mig goda råd.

Förutom av svarvandet, är jag också intresserad av musik och bildkonst. Lite klarinettspel, ackompanjerad av min musikaliska fru vid pianot hör till aktiviteterna. Likaså händer det att ett och annat porträtt i blyerts, eller ett stilleben i pastell, tar form.