Design Fat

Ett stort Gran-Fat

Materialet till det här fatet utgör nedersta delen av en stor gran, där rötterna just svänger ut från stammen ner i marken. Tanken är att göra ett stort fat med en intressant form där rötterna nästan framträder, samt låta fatets kant ha den fina granbarken kvar.

Klabben med en fukthalt på över 30 % behöver min lyftkran för monteringen i svarven. Efter ett första svarvförsök, var jag tvungen att låta klabben vila nästan fem vintermånader p.g.a. alltför mycket vattenstänk.

Svarvningen av fatets undersida är klar och fatet har svängts och fästs i chucken. Grovsvarvningen av fatets översida båbörjad. De mörkbruna radiella stråken är kvistar från granen då den var ung och smal.

Fatet färdigt svarvat, slipningen återstår. Den stora sprickan härstammar från trädfällningen. Fatets svarvdiametern är 82 cm och är det största föremål som jag har svarvat (max D=91,5 cm för svarven). Tyvärr var fatet för stort för skyddsgallret. Ett utmanande arbete, men ett vackert resultat, som jag är nöjd med.

Fatet i profil.

Jag svarvar sällan gran, eftersom den våta kådan är besvärlig för visir, kläder, skor, golv, och svarvjärn, men i det här fallet ville jag göra ett undantag tack vare den intressanta och tilltalande formen, där trädets rötter kan anas och får komma till ”tals”. Rotsidan är svängd uppåt. Fatet behöver nog ett stort bord.