Ambitionen är att göra en mycket smal och tunn bägare. Materalet för bägaren är en torr björkbit, eftersom bägaren skall vara rak efter svarvningen. Biten är fäst i chucken och på mitten med ett lagerstöd för svarvning av kupans insida.
Bägarens form skall vara enkel och få en mycket smal fot med några få dekorationer. För att lyckas med den smala foten, fixeras bägaren med svarvdubben i kupan.
Den smala delen av foten nästan klar. Svarvning, slipning och polering sker etappvis några cm per etapp. Den här typen av svarvning är irreversibel, dvs. varje svarvetapp måste göras helt färdig, eftersom man inte kan återvända mera. En utmanande svarvning, men intressant.
En Bägare av Valnöt
Materialet är valnöt och helt torrt. Formen är tänkt som föregående, men med en sirligare, tulpanliknande kupa. Svarvning, slipning och polering av bägarens kupa sker med hjälp av stöd, som i föregående.
Kupan färdig, slipad och polerad.
Bägaren färdig. Ingen oljebehandling, endast slipning och polering med slippapper, sista polering med P2500. Jag är nöjd med resultatet.
Tre Bägare
En Bägare av Äppelträd
Tanken är att göra en vacker bägare med kurvig fot och därför behövs ett hårt och stabilt träslag. Torrt äppelträd passar därför utmärkt. Materialet är fäst med en grov skruv i chucken och kupan färdigt svarvad och slipad.
För att göra en sk. vevstaksform, flyttas kupans centrum eller angreppspunkt i chucken för varje svarvmoment. Här är centrum flyttad en gång och nästa bit av foten svarvad och färdig. Svarvningen är här också irreversibel som i föregående.
Angreppspunkten igen flyttad till ny plats i chucken och nästa bit av foten är svarvad och klar. Den här typen av svarvning är rätt tidsdryg och kräver försiktighet och noggrannhet.
Samma procedur som tidigare. Ju flera flyttningar, desto större påfrestning blir det på den svarvade foten. För att foten skall hålla, anpassas varvtalet.