Design Skålar

En skål av Björk

En ”vresig” klabb med en intressant struktur anpassad för att bli en skål med utsvängd öppning med nävret kvar. Björkklabben monterad i svarven på svarvskiva med skruvar. Grovsvarvningen påbörjad.

Finsvarvningen och slipningen klar. Skålen fick en mjukt rundad form med en spektakulär fransad öppning. 

Den färdiga skålen, naturenlig med polerad vacker yta utan oljebehandling.

En skål av Hagtornsmasur

Materialet till skålen är en ovanlig masurknöl, som vuxit på en hagtornsstam, som min morbror Knut hade i sin trädgård. Den klena stammen syns under knölen. Formning med bandsåg.

Masurknölen anpassad för svarven och svängd så att skålens öppning är på andra sidan stammen. Monterad mellan svarvdubbarna.

Skålens utseende har anpassats efter formen på knölen och den slutliga mjuka formen växte fram under svarvningen.  Svarvningen och finslipningen av utsidan är klar. 

Skålen monterad i svarvchucken för svarvning av insidan. Finsvarvningen och slipningen klar.

Eftersom masurknölen var torr kunde skålen oljebehandlas genast.

Skålen färdig. För att synliggöra masurns vackra struktur har skålen ytbehandlats och polerats flera varv med tunna skikt av Danish Oil. Ett vackert resultat – nästan en ros.

En stor skål av Alm

Materialet format med motorsåg och monterat i svarven mellan svarvskiva och svarvdubb. Materialet har en stor slits nästan till centrum, som kräver användning av skyddsgaller och svarvskiva med skruvfästning.

Utsidan av skålen färdigt svarvad och slipad, efteråt svängd och monterad i svarvchucken. Grovsvarvning av skålens insida. Slitsen visade sig vara sörre än väntat, vilket kräver stor försiktighet med svarvjärn och varvtal.

Grovsvarvningen av insidan klar och finsvarvningen halvvägs. Finsvarvning och slipning görs i etapper från periferin inåt, eftersom den tunna skålväggen torkar och ändrar sig snabbt.  

Skålen ytbehandlad med Danish Oil, men opolerad för att ge en halvmatt yta. Skålen är relativt torr efter svarvningen, vilket möjligör oljebehandlingen. Den här almbiten hade mycket vackra färger och kontraster och en intressant bred slits som extra bonus.