Galleri

Mitt Galleri

Former i trä

Konstföremålen i min samling är till största delen gjorda av lokala träslag. Det mesta materialet har jag fått av vänner och bekanta, som röjt i sina trädgårdar eller skogar. Mitt träslagssortiment består av björk, lönn, alm, ask, lind, äppel, körsbär, klibbal, sälg, syrén, ungersk syrén, en, ek, hägg, tall, gran, al, asp, rönn, hagtorn, valnöt, sykomor och lärk.

Axplock

Mina föremål har ofta naturenligt bark eller näver kvar på vissa ställen som dekoration. Ofta justerar jag trästycket i svarven och anpassar formen vid svarvningen så att bark, kvistar och ev. håligheter blir kvar på/i föremålet. Likaså får ev. sprickor också pryda föremålet under förutsättning att hållfastheten är garanterad under svarvningen.

Förutom att jag vill visa min svarvkonst här för en större publik, hoppas jag också att någon kunde bli inspirerad av svarvkonsten och svarvandet och själv börja svarva. Både kvinnor och män kan utöva den här aktiviteten, eftersom svarvning handlar om teknik och känsla och inte om tungt kroppsarbete.

Föremålen, dvs. bilderna, i galleri-presentationerna är justerade så att föremålens proportioner sinsemellan stämmer någorlunda i datorns display (Mac och PC) och i läsplattan. I  mobilen däremot stämmer inte proportionerna. Som storleksreferenser i presentationerna kan nämnas att den bredaste skålen i lärk är 42 cm, den högsta bägaren i en är 40 cm, den bredaste damhatten i björk är 47 cm, den högsta vasen i lind är 30 cm, det bredaste fatet i björk är 40 cm och ”hålets” diameter är 21 cm. Se GALLERI Skålar, Bägare, Hattar, Vaser, Fat och Annat.